Maar zes jongerenwoningen in plan Barcelona

Ramblaz Oirschot gesloopt

JongerenCentrum Ramblaz aan de Barcelona werd gesloopt. De pijn bij sommigen werd verzacht doordat er jongerenwoningen terug zouden komen op deze plek. 18 april 2017 werden de plannen voor de jongerenwoningen gepresenteerd op het gemeentehuis en hier kwamen dan ook een hoop jongeren op af.

Tijdens de raadsvergadering over deze plannen spraken diverse partijen, waaronder wij, hun lof uit voor de komst van betaalbare jongerenwoningen. Zeker met de ‘Notitie Woningschaarste’ en ‘Resultaten Woonwensenonderzoek 2017 MRE’ onder de arm, waaruit deze schaarste blijkt.

Wat schetst onze verbazing: in een nieuwsbrief van maart 2019 schrijft WoonInc. dat ze de specifieke doelgroep ‘jongeren’ overboord heeft gezet en nu iedereen wil laten inschrijven op de nieuwbouwplannen. Na raadsvragen hierover blijkt er het volgende te komen op deze locatie:

 • 6 studio’s (met name voor jongeren) met een huur tot maximaal de kwaliteitskortingsgrens (in 2018: € 417,34 per maand);
 • 24 appartementen met een huur rekening houdend met de eerste aftoppingsgrens (in 2018: € 597,30 per maand);
 • 17 gezinswoningen met een huur tot maximaal de liberalisatiegrens (in 2018: € 710,68 per maand).

41 van de 47 woningen zijn dus niet specifiek voor jongeren, maar… zo schrijft de gemeente;

“Er wordt niet afgeweken van het eerdere plan. (…) Gezien het grote aantal sociale huurwoningen (30 appartementen en studio’s en 17 gezinswoningen) biedt dit project kansen voor jongeren”

Hebben wij ons dan vergist en was er destijds dan toch geen sprake van jongerenwoningen?

Nee, zo blijkt uit het van internet gewiste persbericht van WoonInc. dat we terugvonden op de Facebook pagina van de lokale omroep. Hierin schrijft WoonInc. op 10 april 2017 namelijk:

“Aan de Wilhelminakade in Oirschot – op de plek van de Ramblaz – zijn wij bezig met de ontwikkeling van Barcelona: een nieuwbouwproject speciaal voor jongeren.”

Change of plan? Het bericht van WoonInc. spreekt ook over 6 studio’s, 24 appartementen en 17 rijwoningen, dus qua plan is er inderdaad niets veranderd. Maar wel qua doelgroep. Kwalijke zaak dat de gemeente dit ontkent en geen aanstalten maakt om hier iets aan te veranderen. Een schone taak voor onze partij weer dus…!

Een gedachte over “Maar zes jongerenwoningen in plan Barcelona

 1. Er is geen schaarste zegt gemeente Oirschot.
  Vanavond in de gemeenteraad stelt Sociaal Progressief Oirschot dat er meer prioriteit moet komen voor het beschikbaar stellen van woonruimte voor jongeren.
  Wethouder Machielsen stelt dat er GEEN schaarste is. Immers mensen op de WACHTLIJST krijgen GEMIDDELD binnen 6 maanden een woning. Landelijk is vastgelegd dat er sprake is van schaarste als de wachttijd langer is dan 24 maanden.
  De motie van Sociaal Progressief Oirschot gesteund door D66 is verworpen.
  Er verbetert dus NIETS aan de beschikbaarheid van woningen voor jongeren in Oirschot.

  Oorzaak : TE WEINIG JONGEREN die zich inschrijven als woningzoekende.

  Ik begrijp het wel.
  Als je, nadat je je hebt ingeschreven, 2 jaar moet wachten dat de wethouder erkent dat er schaarste is en tot actie overgaat, is er weinig animo.

  Maar dan blijft de situatie altijd zo !
  Tevens verlies je recht van spreken (het is een soort stemrecht).

  Mijn dringend advies aan jonge woningzoekenden : schrijf je BINNEN 1 WEEK in. Op die manier kunnen we de wethouder mogelijk tot andere gedachten te brengen.

  Deel en Like in ieder geval dit bericht : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2359962874317715&id=1535692050078139

Geef een reactie