Willen we meer of minder bomen?…

Bomenkap in Oirschot

De oplettende fietser in ons buitengebied zal het niet zijn ontgaan; er zijn flink wat bomen omgezaagd in onze gemeente! Terwijl ze met de klimaatveranderingen harder nodig zijn dan ooit: bomen zorgen voor koelte, opslaan van CO2 etc. In 2018 zijn er in de Oirschotse wijken veel bomen gekapt (waarover we al vragen stelden) en recent zei wethouder Machielsen dat hij de (monumentale) bomen op de markt graag zag verdwijnen. Daarom hoog tijd voor ons om raadsvragen te stellen!

Uit de beantwoording van onze vragen blijkt dat er momenteel gewerkt wordt aan kaders en plannen voor het beheer van bomen.

Op dit moment wordt bij vervanging de ‘juiste boom op de juiste plaats’ gezet waardoor het bomenbestand toekomstgericht wordt vernieuwd. En bij projecten in het landelijk gebied wordt er altijd gekeken of het groenbestand kan worden uitgebreid.

Wij vroegen ons af of iedere kap ook daadwerkelijk wordt gecompenseerd en hoe dit wordt gecontroleerd.
Een deel valt onder compensatieplicht bij de provincie en wordt binnen de gemeente gecompenseerd, vaak worden er dan meer bomen geplant dan oorspronkelijk gekapt. De provincie controleert dit.
Het deel dat valt onder het gemeentelijke kapbeleid (kapverordening) krijgt ook herplant op basis van gemaakte afspraken in de kapvergunning. Dit wordt gecontroleerd door handhaving (VTH).

Dat klinkt dus allemaal vrij goed! Echter, wanneer we het bomenplan van GroenLinks en SP lezen valt de volgende alinea op:

Bovendien leveren oude bomen een extra grote bijdrage aan het klimaat: uit gegevens van de Bomenstichting blijkt dat een boom van 150 jaar oud evenveel water verdampt en CO2 opslaat als 500 bomen van 10 jaar oud bij elkaar.
(Bron: Bomenstichting 2018, Bomenlanen van levensbelang)

Daarom is het voor het aankomende bomenbeheer plan van groot belang om bij herplant te voldoen aan dezelfde kwaliteit als bij de oorspronkelijke bomen. (een jonge dunne boom volstaat dus niet als vervanging van een dikke oude boom).

Daaruit volgt dat het belangrijk is om niet te voortvarend oude waardevolle bomen te kappen.

Bij kap en herplant is het belangrijk dat omwonenden voldoende inspraak hebben. En bij herplant dat inderdaad/uiteraard de juiste boom op de juiste plek wordt gezet. Alleen op die manier krijgt de nieuwe aanplant alle ruimte om uit te groeien tot een monumentale boom. Zodat we in Oirschot monumentaal en groen op een prachtige manier combineren!

4 gedachtes over “Willen we meer of minder bomen?…

  1. Helemaal mee eens! Heel zorgvuldig omgaan met de kap van bomen gezien hun functie voor onze gezondheid en voor die van onze planeet. En veel meer bomen planten dan we kappen. Daar word onze leefomgeving aantrekkelijker en gezonder van.

  2. Beste Erik, als wethouder natuur en landschap helemaal eens dat we zeer zuinig zijn op onze (oude) bomen. Dat past bij onze gemeente als een hand in een handschoen. Daar waar een boom op is of een veiligheidsrisico is geworden, zullen we natuurlijk maatregelen moeten nemen. En in die situatie ben ook ik groot voorstander van het planten van echte stevige bomen. Of dat nu in het centrum of het buitengebied. We zitten mooi op 1 lijn!
    Groeten
    Piet Machielsen

Geef een reactie