Vrijstelling van giften

Bij het woord Vrijstelling denk je misschien aan belastingvoordeeltjes, iets waar doorgaans alleen bovenmodale inkomens mee van doen hebben. Maar nee, deze keer gaat het om vrijstelling voor bijstandsgerechtigden. Giften tot 1200 euro per jaar worden niet langer gekort op de uitkering. Sociaal Progressief Oirschot doet een beroep op het sociale gezicht van de overige raadsleden en sleept op de gemeenteraadsvergadering van 2 november 2021 haar motie binnen, gesteund door het CDA. D66 en Dorpsvisie stemden ermee in. De VVD en De Gewone Man stemden tegen.

Kun je je nog herinneren dat een gemeente ergens in ons land een vrouw met jonge kinderen kortte op haar bijstandsuitkering, omdat haar moeder zo barmhartig was haar weleens een tasje met lekkere etenswaren toe te stoppen? Welke moeder zou dat niet doen? Deze gebeurtenis was direct aanleiding voor SP tweede kamerlid Jasper van Dijk om een motie in te dienen die de regering verzoekt voor mensen in de bijstand een landelijke vrijstelling van giften te realiseren tot €1200,- per jaar. De motie is aangenomen, de wetswijziging komt eraan.

Wij van Sociaal Progressief Oirschot vinden het niet wenselijk dat Oirschottenaren met een bijstandsuitkering gekort worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen, cadeaus en andere goederen, puur gericht op het dagelijks leven leuker te maken. Gemeenten hebben hierin beleidsvrijheid en hoeven niet te wachten op de landelijke wetswijziging. Met andere woorden: het Oirschots college kan hier meteen mee aan de slag en de vrijstelling nu al opnemen in haar beleidsregels.

Sociaal Progressief Oirschot dankt de vóór-stemmers voor het tonen van dit sociale gezicht!

De fractie: Thea Cichy-van Gessel, Pieter van Loon, Arnold de Vries

3 gedachtes over “Vrijstelling van giften

  1. Dat is een goed initiatief van Sociaal Progressief Oirschot. Wat voor reden kan nu een VVD en de Gewone Man hebben om tegen te stemmen. Oja natuurlijk het zijn allemaal labbekakkerig of bankhangers. Zover staan deze bestuurders van de Gewone mensen af. Hoe de Gewone Man ooit die naam gekozen heeft is mij een raadsel. Sinds de participatiewet in het leven is geroepen door deze regering is iedereen over een kam geschoren met alle gevolgen van dien. Uitkering hebben is armoede dat is al een straf op zich. Werk krijgen, hebben en houden is niet voor iedereen weggelegd en daar is een uitkering voor.

  2. Dankjewel Pien, ik ben het helemaal met je eens, als beleidsmakers zich eens zouden verdiepen in de verhalen achter ‘de dossiers’ dan verandert er misschien wat aan de hardvochtigheid. Beleid heeft een gezicht. En De Gewone Man kan voor hetzelfde geld De Gewone Agrariër heten 🙂

Geef een reactie