Vóór inwoners en dóór inwoners

Sociaal Progressief Oirschot stelt u voor aan…

Luuk van Straten, 21 jaar, nummer 3 op de kieslijst van Sociaal Progressief Oirschot voor de gemeenteraad

Luuk, van wie ben jij er een? Mijn vader en moeder zijn Carlo van Straten en Karin Okkerse. Twee doorgewinterde Oirschotse families. Mijn oom woont in Spoordonk nog steeds in de oude familieboerderij  van Okkerse, tot voor kort een melkveehouderij. Vader Carlo werkt bij CNSTRCT, een aannemersbedrijf, en moeder Karin in St Joris op de gesloten afdeling.

En wat doe jij in het dagelijks leven? Ik ben rechtenstudent in Den Bosch en straks in Tilburg. Ik doe een minor Recht en Veiligheid, en volg keuzevak Forensische Psychiatrie. Op de opleiding ben ik lid van de Medezeggenschapsraad. En verder werk ik  bij tomatenkwekerij van der Vleuten, inmiddels al weer zo’n jaar of vier. Ik heb thuis meegekregen dat je moet werken voor je centen.

Wat is je politieke ervaring? Ik zit nu bijna vier jaar in de politiek als burgerraadslid. Ik heb gekozen voor Sociaal Progressief Oirschot. Eigenlijk dankzij Corine van Overdijk van de VVD, zij hoorde dat ik de politiek in wilde en nodigde mij uit voor een gesprek. Na het aanhoren van mijn standpunten heeft ze mij doorverwezen naar Erik Strijbos van Sociaal Progressief Oirschot!

Wat is jouw politieke stijl? Mijn motto is Alles vóór inwoners en tevens dóór inwoners. De overheid is er om dit te begeleiden. Het automatisme van gemeenten om allerlei ontwikkelingen uit te besteden aan adviesbureaus mag wat mij betreft vervangen worden door het inschakelen van  inwonerpanels en onze eigen organisaties. Betrek inwoners niet alleen bij een participatieavond maar ook tijdens de uitwerking van de plannen. En benader ze actief, klop bij ze aan, vraag of ze mee willen doen.

Inwoners weten echt wel waar ze over hebben, en onder de inwoners zit ook nog eens de nodige expertise.

We kennen je al van de wooncrisis.  Waar maak jij je in de Oirschotse politiek nog meer sterk voor? Ik vind het hartstikke leuk en zinvol om mensen te helpen met juridische en bureaucratische problemen. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid is groot. In de politiek grijp ik mijn kans om dit structureel aan te pakken zodat die problemen afnemen. Ik neem bij het toepassen van wet- en regelgeving altijd de menselijke kant van een vraagstuk mee. En ik ben absoluut voor eerlijker delen van onze lasten en lusten dan nu gebeurt.

Luuk besluit met de opmerking dat het sociale wat hem betreft de ruggengraat van onze samenleving is. “Bij Sociaal Progressief Oirschot zit ik dan ook het beste op mijn plek want wij nemen bij elke ontwikkeling het belang van alle inkomensgroepen mee.

De overheid is er om iederéén te ondersteunen, ook de mensen die het wat minder getroffen hebben in onze welvaartsstaat”.

Geef een reactie