Vluchtelingen uit Oekraïne

crowd on protest against war on ukraine

De oorlog in Oekraïne is nu al meer dan een week gaande. Veel Oekraïners zijn op de vlucht. Ook in Oirschot springt men in de bres om hulp te bieden voor voor deze kwetsbare groep mensen.

Eerder stemde de raad al in met een voorstel om de oude verslavingskliniek Rodersana open te stellen voor vluchtelingen. Deze instroom wordt verder geregeld door het COA.

Twee dagen terug verscheen dit artikel in de krant waarin te lezen is dat het CDA en De Gewone Man aangaven dat zij op die locatie Oekraïnse vluchtelingen in plaats van de Syrische vluchtelingen willen opvangen: Oirschot wil Oekraïense vluchtelingen in plaats van die uit Syrië, COA ontstemd: ‘Je kunt niet zomaar gaan shoppen’ | Tilburg e.o. | bd.nl

Wij konden niet anders dan hierop te reageren met het tegengeluid hieronder en vinden gelukkig steun hiervoor bij de overige partijen.

Oproep aan de gemeenschap: Samen in Oirschot (oorlogs)vluchtelingen helpen.

Het is verschrikkelijk dat Rusland met bruut oorlogsgeweld de Oekraïense bevolking terroriseert. En natuurlijk moeten wij dan in Europa en in Nederland alles doen wat we kunnen om de vluchtelingen te helpen. Maar wij zijn ontzettend teleurgesteld dat twee politieke partijen nu -zonder overleg met de anderen- de publiciteit opzoeken en de gemeente oproepen om de voormalige verslavingskliniek Rodersana exclusief in te zetten voer Oekraïense vluchtelingen. “In plaats van Syrische vluchtelingen” staat er in de krant te lezen.

De gemeenteraad heeft eind december unaniem besloten om medewerking te verlenen aan de opvang van maximaal 150 asielzoekers/statushouders in voormalige de verslavingskliniek. Deze oproep om een voorkeur uit te spreken naar de afkomst van de asielzoekers doet afbreuk aan dit ruimhartige besluit om mensen te helpen.

Wij nemen afstand van dit “shoppen in de groep vluchtelingen” zoals het COA dit noemt. We moeten alle schijn vermijden, dat we bezig zijn met een “wedstrijd” “welke (oorlogs)vluchteling is er het ergste aan toe of wie spreekt ons het meeste aan”.

Het COA heeft aangegeven dat er meerdere groepen (oorlogs)vluchtelingen zijn afkomstig uit diverse landen. De afgelopen jaren hebben bijvoorbeeld 6,7 miljoen Syriërs hun land moeten ontvluchten vanwege de oorlog die daar al jaren heerst. Dezelfde Poetin heeft in Syrië steden en gebieden platgebombardeerd. Het gros van alle vluchtelingen wordt al in de regio opgevangen. Zo ook Afghanen die Nederlandse soldaten hebben geholpen en voor hen gewerkt hebben, worden nu met hun leven bedreigd en moeten hun eigen land ontvluchten.

Laten we als gemeente de handen ineenslaan om aanvullende locaties te zoeken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Ook in Oirschot zijn burgers bezig om aan vluchtelingen hulp te verlenen in de vorm van geld of goederen. Oirschotse burgers overwegen om zelf Oekraïense vluchtelingen in huis op te nemen. Laten we met betrokken burgers, met de Kerk, met verenigingen en de hele gemeenschap bezien wat we voor hen die onze hulp hard nodig hebben kunnen betekenen. En laten we ook niet vergeten om te doneren: giro555.nl

Oirschot is goed in omkijken naar de medemens ongeacht de afkomst. Dat gaan we ook nu weer laten zien. Het tijd voor actie.

Fractie Sociaal Progressief Oirschot

Pieter van Loon

Geef een reactie