Thea Cichy-van Gessel stopt na 10 jaar raadslidschap voor SP en Sociaal Progressief Oirschot

Thea Cichy-van Gessel (67) stopt eind juni als raadslid en geeft het stokje door aan Luuk van Straten. Zelf blijft zij haar diensten aanbieden maar dan als burgerraadslid. “Het is mooi geweest”, zegt ze. “Als burgerraadslid blijf ik betrokken maar de druk is eraf. Eigenlijk wilde ik in 2022 al stoppen maar heb me over laten halen door Pieter van Loon, nu fractievoorzitter van Sociaal Progressief Oirschot. Wel is toen al afgesproken dat het tot halverwege de rit zou duren. Dus ik voeg de daad bij het woord!”.

Wanneer ben je in de raad gekomen?

In 2014. Mijn politieke loopbaan is daarvoor al begonnen met het SP-lidmaatschap. Nu bedenk ik ineens dat die al veel eerder is begonnen: op de middelbare school in Eindhoven. Ik heb in die tijd het schoolparlement opgericht en werd zelf voorzitter. Dankzij mij mochten we roken in de pauze haha, andere tijden waren dat. Ik kwam in de gemeenteraad omdat de SP bij de verkiezingen in 2014 drie zetels had vergaard in Oirschot en wij bij de coalitie werden gevraagd. Ik werd meteen fractievoorzitter. Ik kreeg gelukkig hele goede ondersteuning van de coalitie, met name Afra Pronk en Raf Daenen, en de griffie. Bijvoorbeeld hulp met het schrijven van mijn eerste motie die prompt werd aangenomen.

Hoe heb je het al die tijd weten vol te houden, naast je baan en je gezin?

Door alle vrije tijd te stoppen in het lezen van stukken en voorbereiden van betogen. Het werk is er niet minder op geworden door de decentralisatie van zorg. Er komen veel en complexe dossiers op de agenda’s van gemeenteraden. Zoals jeugdzorg en aanbestedingen van grote projecten. Mijn kinderen vonden in het begin dat ik nooit thuis was en als ik een keer thuis was dan viel ik in slaap. Het was nooit gelukt zonder de steun in het huishouden van mijn partner Jos. Kortom, raadslid zijn vraagt veel van je.

Het werk kost veel zeg je, waar haal je voldoening uit?

Daar moet je echt naar op zoek. Ik wilde graag iets bereiken. Dat kon in mijn optiek door compromissen te sluiten en mee te bewegen met de grote fracties. Door de SP-achterban werd dit niet altijd gewaardeerd. Maar we boekten wel resultaten. Er kwam veel meer aandacht voor de intensieve veehouderij, er werden urgentiegebieden aangewezen waar het minder moest. Nog een wapenfeit is de opname van vluchtelingen in Den Beerschen Bak. Dat is voor een groot deel de verdienste van de SP, in samenwerking met vrijwilligers van de PvdA. Destijds speelde de opvanglocatie aan de Montfortlaan wat nu Groot Bijstervelt is geworden. Het was een heftig dossier en ik ben in die tijd ook weleens geïntimideerd. Nog een feit dat voldoening geeft is het voortbestaan van het Sociaal Cultureel Centrum. Pieter van Loon, Arnold de Vries en ik zijn altijd blijven strijden voor De Enck en de Bibliotheek. Uiteindelijk met succes. We zeiden jaren geleden al dat zo’n faciliteit niet kan bestaan zonder structurele subsidie, kijk maar naar andere gemeentes. 

Hoe is Sociaal Progressief Oirschot ontstaan?

Voor de verkiezingen van 2018 kreeg de SP van de PvdA het verzoek om de linkse krachten te bundelen en samen te gaan werken. Raf Daenen, Henk van Rees, Erik Strijbos en ik hebben de koppen bij elkaar gestoken. Zowel de SP als de PvdA hadden moeite met het vol krijgen van de kandidatenlijst. Als Sociaal Progressief Oirschot haalden we net als de SP drie zetels, niet slecht tijdens de rechtse wind die is gaan waaien. Raf werd fractievoorzitter, ik wilde dat niet nog een keer. Ik koos de dossiers Sociaal Domein, Sport, Cultuur en Onderwijs.

Werd de hoeveelheid werk toen voor jou wat minder?

Nou, aanvankelijk wel maar toen kwam die integriteitskwestie rondom Raf. Hij werd gedwongen te vertrekken en ik werd noodgedwongen weer heel even fractievoorzitter. Gelukkig heeft Arnold de Vries dit vrij snel daarna van mij overgenomen. Maar toen stopte Erik halverwege de rit omdat hij een studie op ging pakken. Wat doet ie nou, dacht ik? Dat vond ik heel erg jammer, vanuit de SP-tijd waren we al maatjes. Pieter van Loon heeft vol enthousiasme de plek van Erik ingenomen en is inmiddels goed ingewerkt. En gelukkig hadden we een raadsbreed akkoord, dat maakte voor mij het werk makkelijker.

Wat is een raadsbreed akkoord?

Binnen een raadsbreed akkoord maak je afspraken met je collega-raadsleden, zonder te kijken naar of ze in de coalitie zitten of niet. Je stemt met elkaar af waar de aandacht van de gemeenteraad naar toe moet gaan. Ik vind dit veel fijner werken dan het oppositie-coalitie model. Ik ben van de samenwerking en samen doelen bereiken. Ik zoek graag de verbinding met collega-raadsleden. Ik heb in die periode heel fijn samengewerkt met Paul den Otter van De Gewone Man en Lily Maaref van het CDA, zij hadden ook het Sociaal Domein in hun portefeuille. Nu werken we weer volgens het coalitie-oppositiemodel en mijn ervaring is dat de coalitie steeds bepaalt wat er gebeurt en ze elkaar vooral niet afvallen. Er is nu meer een tweedeling. De oppositiepartijen (Dorpsvisie, D66 en wij) zoeken elkaar wel veel op.

Je geeft het stokje door aan Luuk van Straten, waar richt jij je op als burgerraadslid?

Dat moet ik nog bekijken. In elk geval ga ik Luuk ondersteunen met het sociaal domein. Ik heb alle vertrouwen in Luuk. Mooi meegenomen is dat Luuk de gemiddelde leeftijd van de raad naar beneden haalt, het is goed dat jongeren politiek actief willen zijn. Ik wens Luuk heel veel succes!

Geef een reactie