Spectaculaire vuurwerkshow?

Verschillende gemeentes bieden tijdens aankomende jaarwisseling een centrale vuurwerk- en lichtshow aan. Het afsteken van consumentenvuurwerk is dan niet meer toegestaan. Landelijk laat een inwonerpeiling zien dat meer dan 60% liever geen consumentenvuurwerk meer ziet (en hoort). Ieders eigen knalfeestje wordt hiermee vervangen door één groot gezamenlijk feest op een centrale plek. Op deze manier komt zo’n  gemeente zowel tegemoet aan mensen wiens weerstand tegen vuurwerk groeit, als aan mensen die vinden dat het nieuwe jaar spectaculair en knallend ingeluid moet worden.

Ook in Oirschot hoor je steeds vaker dat inwoners overlast hebben van consumentenvuurwerk. Het vuurwerk is de laatste jaren dan ook steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. En wordt steeds vroeger in het jaar afgestoken. Inwoners schrikken van die onverwachte harde knallen op straat. Ook bij dieren leiden de knallen tot veel stress.

Lijkt het niet veel leuker om net als in Eindhoven en Tilburg een grote vuurwerkshow met professioneel vuurwerk te organiseren?  Sociaal Progressief Oirschot en D66 gaan die mogelijkheid voor Oirschot en de andere dorpskernen onderzoeken. Ze zetten op een rij wat de kleinere gemeenten om ons heen van plan zijn met vuurwerk.  En peilen wat de verschillende Oirschottenaren vinden van zo’n spectaculaire, centrale vuurwerkshow als alternatief voor de individuele knalfeestjes in iedere straat.

Geef een reactie