Samen Groen

Dit is ons Oirschot vanuit de lucht: van het Groene Woud in het noordoosten naar de heidegebieden in het zuidwesten. En dit mooie groen willen we graag behouden en doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

Wat betekent dat voor de lokale politiek? Sociaal Progressief Oirschot zet in op coöperatieve samenwerking in de regio. De Kempische boer die kwaliteit toevoegt aan de voedselketen. En niet als verplicht nummer ook nog een beetje aan natuur doet, maar op natuurlijke wijze voedsel produceert, met respect voor die natuur. Iets om trots op te zijn!  Van oudsher staat de boer bekend om zijn gezond boerenverstand. Laten we dat gebruiken voor innovatieve oplossingen waar zowel de agrariër als de inwoners van een gebied beter van worden. Als afzetgebied voor de Kempische boeren zien we consumenten in de regio’s Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Hoogwaardige producten leveren via een korte voedselketen. Dit kan vandaag de dag helaas nog niet zonder de nodige stimulerende maatregelen vanuit de overheid. Het huidige kabinet ziet in dat deze transitie op korte termijn tot stand moet komen.

Sociaal Progressief Oirschot heeft hier een duidelijke visie op. Aangezien de samenleving toegroeit naar meer plantaardig voedsel zijn er minder dieren nodig. De gemeenschap vraagt om een gezonder leefklimaat, dus ook om schonere voedselproductie waarin wordt samengewerkt met de natuur: natuurinclusief heet dat. Sociaal Progressief Oirschot wil met respect voor de boer en zijn gezin toewerken naar natuurinclusieve voedselproductie.  Dit is praktisch gezien heel goed mogelijk maar de agrarische sector is in het verleden vooral naar een systeem van grootschalige productie geduwd. De hele keten van financiering tot veevoeder, kunstmest, mestverwerking en verkoop in de supermarkt moet om gaan denken. Dat noemen we de landbouwtransitie.

Vandaar dat Sociaal Progressief Oirschot coöperatie, innovatie en een sterk merk voor onze lokaal geproduceerde producten stimuleert. Zodat de consument niet alleen gezond eet maar ook bijdraagt aan natuurbehoud, aanleg nieuwe natuur en verfraaiing van de eigen leefomgeving. Komt er een Beerze streekwinkel in Eindhoven? Of gaan we het merk BOS-food  ontwikkelen met ondernemers uit Beers, Oirschot en Spoordonk?

Geef die mooie natuur door aan de kinderen en kleinkinderen

2 gedachtes over “Samen Groen

Geef een reactie