Rentmeesterschap van Brabant in goede handen bij CDA, VVD en Forum?!?

Farmers First in Brabant

Met wat hand en span diensten van Lokaal Brabant in ruil voor een extra gedeputeerde is er nu sprake van een democratische meerderheid. Het CDA heeft nog wel het lef getoond de samenwerking met Forum voor te leggen aan de leden. Natuurlijk zijn er de nodige mitsen en maren, zoals over de betrouwbaarheid van Forum of de vreemde discriminerende en racistische uitspraken van de partijleider en zijn enthousiaste (jonge) volgelingen. Of wat de mogelijke electorale consequenties zijn voor het CDA.

Guus Mulders van CDA Oisterwijk zegt dat het CDA-Brabant gebruikt wordt als proeftuin door het landelijke bestuur om te kijken of samenwerken met Forum acceptabel is. De vraag is of de huidige generatie CDA’ers de waarden waar het CDA altijd voor heeft gestaan de toekomst in kunnen brengen.

Maar nu het échte probleem in Brabant

Nog los van de vraag of bovengenoemde samenwerking succesvol gaat worden, lijkt de intensieve veehouderij in Brabant niet te stuiten. Het is inmiddels een allesoverheersend maatschappelijk probleem in onze provincie. Zo ook de macht van de hele bijbehorende voedsel- en voerproductie-keten. De belangen zijn groot. Brabant heeft 35 miljoen dieren en 2,5 miljoen mensen op dit ‘hele kleine stukje aarde’. En heeft meer dan elke andere provincie te maken met epidemieën van dierziekten en zoönosen zoals varkenspest, MKZ, vogelgriep, Mexicaanse griep, Q-koorts. Zie ook dagblad Trouw waarin de link wordt gelegd tussen veehouderij en het Corona-virus.

De maatschappelijke discussie zou over botsende belangen van gezondheid en welzijn van mens en dier moeten gaan. En net als Forum ontkent het CDA al jaren dit probleem. Tegen beter weten in doet men alles om aan de wensen van de industriële boeren tegemoet te komen. Het CDA had ook terug kunnen gaan naar haar roots, ooit stonden ze voor het gezinsbedrijf en rentmeesterschap. En de gezinsboeren helpen de omslag in bedrijfsmodel te maken: van hyperintensieve vleesproductie naar gezondere plantaardige en gedifferentieerde voeding.

Onze boeren horen bij ons, bij Brabant. Zij zijn producenten van een belangrijke levensbehoefte; onze voeding. Maar dit moet in de toekomst op een gezonde basis. Een coalitie van VVD/FvD/CDA en Lokaal Brabant is een grote stap terug op die weg, die liever eerder dan later afgelegd moet worden.

Raf Daenen oud PvdA-wethouder en docent gezondheid en maatschappij.

Geef een reactie