Heb je een uurtje, geef het aan een ander!

“Hartverwarmend om te horen en zien wat Oirschottenaren allemaal doen om elkaar te helpen”, vinden wij van Sociaal Progressief Oirschot. We bezochten de bijeenkomst in Hart van Spoordonk op 24-01-2023. WIJzer heeft deze avond georganiseerd. Er waren meer mensen uit de politiek, waaronder de wethouder Sociaal Domein, Corine van Overdijk. En er waren meerdere burgerinitiatieven present met allemaal hun eigen website waar de hulpvrager terecht kan. Zoals Oirschot voor Elkaar dat is opgezet door Laura Smetsers en opgepikt door WIJzer.

Uit de verhalen van de aanwezigen blijkt dat veel mensen gebruik maken van de geboden hulp. Al is het maar om eens n kop koffie te drinken en hun verhaal kwijt te kunnen aan een luisterend oor. WIJzer gaat de verschillende initiatieven inventariseren.

Onze boodschap aan de coalitie is: “Ben trots op alle inwoners die gratis en voor niks hulp bieden aan mensen die het nodig hebben. Geef deze initiatieven meer aandacht, ondersteun ze financieel en verwijs mensen die aan het gemeenteloket kloppen door naar de juiste initiatieven. En onderzoek of we een Voedselbank in Oirschot nodig hebben. Nu moeten onze inwoners hiervoor naar Best.“

Tenslotte denken wij dat het goed is dat de gemeente op de hoogte blijft en ondersteunt, maar zich vooral niet bemoeit met de inhoud, want dan haken mensen af. 

Een gedachte over “Heb je een uurtje, geef het aan een ander!

  1. Helemaal mee eens ben al lang lid van de Facebookpagina van Laura, chapeau voor wat Laura allemaal doet.
    Tot mijn verbazing kwam er vanuit de gemeente (sociaal domein) met nagenoeg dezelfde naam “ Oirschot voor elkaar” . De Facebookpagina van Laura “Oirschot helpt elkaar” sprak mij meteen aan. Hier gaat het niet om werven van vrijwilligers, maar gewoon elkaar helpen waar het kan.
    Beter kan de gemeente zich verdiepen in hoe je met grote groepen bij elkaar kan komen. Vooral samen met de nieuwkomers bv of samen met ouderen of samen met jongeren leuke en leerzame dingen organiseren. Ik heb wel een leuk idee. Maak van het pand midden op de markt ( palacio of de Wildeman) een sociaal huis waar je samen met de bewoners uit oirschot van alles kan organiseren. Doe eens wat terug voor de inwoners Ipv alles privatiseren en niks meer kan. Spoordonk en middelbeers de kleinste kernen hebben een prachtig sociaal huis, de kerken hebben een gebruiksvriendelijke bestemming gekregen waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten.
    Dus mijn advies naar het college vooral, hou op met vragen maar doe eens wat terug. Nergens zijn er zoveel vrijwilligers die zich inzetten voor hun medemens in Oirschot.

Geef een reactie