Goedkope koopwoning in Oirschot voor 325.000!?

 Voor een uitgeleefde tussenwoning van zo’n 50 jaar oud in Oirschot wordt vandaag de dag al snel €350.000 gevraagd. Vervolgens moet je als nieuwe eigenaar kosten maken om zo’n gedateerde woning naar huidige maatstaven qua isolatie en energievoorziening te tillen. Onbetaalbaar voor vele huizenzoekers, zeker voor jonge starters. Oirschottenaren vluchten onze gemeente uit om elders betaalbaar te kunnen wonen. Deze situatie is voor Sociaal Progressief Oirschot onhoudbaar! Hieronder lichten we toe hoe het komt dat er geen blijvend betaalbaar woningbestand is in Oirschot.

De Gemeente Oirschot heeft de afgelopen jaren ontzettend veel tijd en energie gestopt in het opstellen van woningbouwplannen. Alle plannen zijn samengevoegd in het Actieplan Wonen 2.0. Ekerschot-Noord is onderdeel van deze plannen en zou op dit moment het paradepaardje moeten zijn.  Maar de bekendmaking van de verkoopprijzen (vanaf €523.000,-) heeft bij veel mensen ergernis en verbazing opgeroepen. Terecht, vindt Sociaal Progressief Oirschot. Wij vinden dat de gemeente kritischer mag zijn voor de projectontwikkelaars met wie ze samenwerkt zodat afspraken beter nagekomen worden.

Hebben projectontwikkelaars vrij spel als het gaat om nieuwe koopwoningen? Gelukkig niet! De gemeente kan sturen op verschillende onderdelen: waar wordt gebouwd, wat wordt gebouwd, voor wie wordt gebouwd, of het huur of koop wordt, en in welke prijsklassen. In juni 2021 is  dat Actieplan Wonen 2.0 aangenomen met daarin de verschillende prijsklassen voor nieuwbouw. Voor onze gemeente zou 25% als goedkope koopwoning moeten worden uitgevoerd (maximaal €210.000) en 45% als middensegment (maximaal €360.000).

Helaas is vorig jaar ook een voorstel van de VVD aangenomen dat projectontwikkelaars de ruimte geeft om de prijs van de goedkope koopwoning op te schroeven tot maximaal €325.000,-. Volgens de VVD is er in Oirschot meer behoefte aan duurdere woningen. Als enige politieke partij heeft Sociaal Progressief Oirschot tegen dat voorstel gestemd. De praktijk laat zien dat er juist méér goedkope woningen in Oirschot nodig zijn, niet minder.

De laatste twaalf jaar is er door de gemeente overigens wel geïnvesteerd in betaalbare woningen, met name voor starters. Er is o.a. gebruik gemaakt van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De naam verklapt al dat het gaat om een groep particulieren. Zij kregen een stuk grond toegewezen en lieten daar in eigen beheer huizen bouwen. De grond werd door de gemeente vaak goedkoop aangeboden waardoor er voor weinig geld mooie huizen gebouwd zijn. Dat goedkoop aanbieden van de grond kost een gemeenschap geld maar voor betaalbaarheid moet er geïnvesteerd worden.

Op dit moment zien we als gemeenschap helaas niets terug van die investering voor starters: deze betaalbare woningen worden weer voor marktconforme prijzen verkocht, onbetaalbaar voor starters. Helaas zitten er  aan de verkoop van dergelijke woningen geen goede voorwaarden. Sociaal Progressief Oirschot vindt dat dat wel moet, zoals bijvoorbeeld bij Slimmer Kopen® in de gemeente Eindhoven. Daar blijft de investering van de gemeenschap omdat de woning blijvend betaalbaar wordt gehouden, gemeenschappelijke rendement dus!

De nieuwe coalitie heeft al aangegeven dat ze door wil gaan met ruimte geven voor nieuwe CPO projecten en wij juichen dat toe. Wel vinden wij dat als er in Oirschot betaalbare woningen met een investering van gemeenschapsgeld worden gerealiseerd, dan moet het rendement ook voor de gemeenschap zijn in de vorm van blijvend betaalbare woningen!!

Marktwerking heeft mensen een basisrecht ontnomen:  het recht op huisvesting. Ben je in gemeente Oirschot geboren en getogen, wonen hier jouw familie en vrienden en wil je hier zelf ook blijven wonen? Dan moet je tegenwoordig een behoorlijk inkomen hebben wil je een kans maken op een woning. Volgens Sociaal Progressief Oirschot moet dit anders. Het is tijd voor actie!

Pieter van Loon.
Fractievoorzitter Sociaal Progressief Oirschot

Heb jij vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact op.
sociaalprogressiefoirschot@outlook.com

Een gedachte over “Goedkope koopwoning in Oirschot voor 325.000!?

 1. Pieter,
  Een stukje naar mijn hart. Problematiek helder uitgelegd, standpunt SPO helder naar voren gebracht en in perspectief gezet.
  Te veel mensen begrijpen niet dat hun stemgedrag bij de laatste verkiezingen gevolgen heeft. Wat een droeve gemeente is Oirschot waarbij alle partijen, behalve SPO en D66 een basale behoefte aan de vrij markt overlaten.

  https://nieuwsbrief.oirschot.org/gemeenteraadsverkiezingen/wie-krijgt-voorrang-op-een-woning-ook-dat-bepaalt-jouw-gemeenteraad

  https://nieuwsbrief.oirschot.org/gemeenteraadsverkiezingen/kiest-u-wijzer-met-behulp-van-uitspraken-over-de-toekomst-of-het-stemgedrag-uit-het-verleden/

  https://oirschot.burgerplatform.nu/location_vote/oirschot?theme=;20

Geef een reactie