Geen woningschaarste in Oirschot?

Jonge woningzoekenden in de gemeente Oirschot hebben het moeilijk. Er zijn domweg niet genoeg goedkope starters huur- en koopwoningen beschikbaar in Oirschot. Dus wijken ze uit naar Eindhoven of verder. Het komt ook voor dat mensen van buiten Oirschot een sociale huurwoning in Oirschot krijgen. Een regionale stoelendans.

In de laatste besluitvormende raadsvergadering van 26/11 vroeg Erik Strijbos (Sociaal Progressief Oirschot) hier aandacht voor. Hij vroeg of de wethouder bereid was de gehanteerde toewijzingsregels te wijzigen.

In zijn antwoord stelde wethouder Machielsen tot ieders verbazing dat hij dat niet kon, aangezien er geen woningschaarste is. Immers, woningzoekenden op de wachtlijst van de Oirschotse woningcooperaties krijgen gemiddeld binnen 6 maanden een woning. Landelijk is het gebruikelijk om pas van schaarste te spreken als de wachttijd langer is dan 24 maanden.

De oproep van Sociaal Progressief Oirschot gesteund door D66 werd verworpen. Er verbetert dus niets aan de beschikbaarheid van woningen voor jongeren in Oirschot.

Oorzaak : te weinig jongeren die zich inschrijven als woningzoekende. Een facebook bericht van WoneninOirschot.nl werd in de erop volgende 2 dagen 2000 keer bekeken en leidde tot vele reacties. “Zes maanden ? Ik wacht al 7 jaar !”

Ik begrijp het wel.  Het is niet de moeite waard om je in te schrijven, want de kans op een woning is nihil. Maar als niemand zich meer inschrijft, dan verandert er dus niets ! 

Mijn dringend advies aan jonge woningzoekenden : schrijf je binnen 1 week in, zie : www.oirschot.nl/sociale-huurwoning EN vul de enquête in, die we gaan gebruiken om te communiceren hoeveel mensen wachten op een sociale huurwoning.

Op die manier maken we de wethouder duidelijk dat er wel degelijk meer actie vereist is. 

Ruud Merks

Een gedachte over “Geen woningschaarste in Oirschot?

  1. Goed dat er opgekomen wordt voor de jongeren, maar voor jonge gezinnen en ouderen zijn er ook niet genoeg sociale huur/koop woning.

Geef een reactie