Geen nieuwe varkensstal aan de Langereijt 37?

Langereijt 37 Oirschot - toekomstige megastal?

Dit artikel van ons stond vorige week in het Oirschots weekjournaal:

De Raad van State geeft de gemeente Oirschot gelijk dat ze een vergunning hebben geweigerd voor de bouw van een grote varkensstal aan de Langereijt 37 tussen Oirschot en Oostelbeers. We zijn blij met deze beslissing omdat een dergelijke grote stal op die plek ongewenst is, maar vrezen dat het plan nog niet definitief van de baan is…

Tijdens de vorige raadsperiode hebben SP, PvdA, D’66 en wethouder Frans van Hoof samen met Dorpsvisie en CDA duidelijke grenzen gesteld aan de ontwikkelingen van intensieve veehouderijen.

Niet omdat we tegen boeren zouden zijn, nee, wij vinden dat boeren absoluut bij Oirschot horen. Boeren produceren het belangrijkste om in leven te blijven; ons voedsel. Maar we zien graag dat dit in de toekomst op een gezondere, natuurlijkere basis gaat, met meer oog voor onze omgeving en alles wat er leeft.

En wat ons betreft maken we de omslag van kwantiteit naar kwaliteit en de omslag van de productie van dierlijk voedsel naar de productie van gezonde en gedifferentieerde voeding. Voor deze veranderingen is groeiende interesse want ook de consument ziet dat het zo niet langer gaat.

We beseffen dat deze veranderingen niet zomaar zijn gemaakt, want banken, supermarkten en diervoederfabrikanten zetten de hakken in het zand en blijven voor de doodlopende weg lobbyen. Toch zijn er voldoende pioniers (Herenboeren, Tuinderij de Voedselketen) die laten zien dat het anders kan en daar een goede boterham mee verdienen.

Waarover zijn we dan bezorgd? Een paar weken geleden is er bij de gemeente een nieuwe vergunningsaanvraag binnengekomen waarbij Hoevarco (nog steeds tegen de stroom in) probeert om nu wel aan de voorwaarden te voldoen. Laten we hopen dat er ook dit keer weer voldoende goede argumenten zijn voor de gemeente om de komst van deze stal tegen te houden. To be continued!

Erik Strijbos en Raf Daenen

Een gedachte over “Geen nieuwe varkensstal aan de Langereijt 37?

Geef een reactie