Geen cent te veel voor sociaal beleid

Pieter van Loon

Met de nodige borstklopperij was afgelopen weken te lezen hoe tevreden de Oirschotse coalitiepartijen nu al zijn, hoe goed zij het afgelopen jaar voor u als inwoner hebben bestuurd en wat ze komend jaar nog gaan doen. De harde werkelijkheid is dat genoemde successen door de vorige gemeenteraad zijn klaargezet. Over de grote sociale vraagstukken in Oirschot zijn nog geen eieren gelegd. Daar gaat vooralsnog geen cent te veel naar toe.

Neem nou De Enck, die is nog altijd niet operationeel. Een hoop maren en mitsen en gesoebat achter de schermen, maar weinig garen op de klos. Sociaal Progressief Oirschot is er altijd duidelijk over geweest: de Enck moet zo snel mogelijk open (had eigenlijk niet dicht gemoeten). Wij waren en zijn bereid gemeenschapsgeld in een gemeenschapshuis te investeren. Want élke dorpskern verdient een sociaal-culturele ontmoetingsplek van het kaliber Dorpshuis ’t Hart in Spoordonk, Ons Mevrouw in Middelbeers en De Kerk in Oostelbeers.

Of neem het energievraagstuk: in een notendop is het beleid “We doen wat wettelijk moet”. Geen cent te veel hoor en nergens maatwerk. De aanvraagtermijn voor energietoeslag is twee maanden voor het einde gesloten en dit college vond dat prima. De cadeaubon zien wij als doekje voor het bloeden met slechts beperkte gebruiksmogelijkheden en een wel erg korte houdbaarheid. Verder is er niks pro-actiefs om inwoners op weg te helpen naar een energieneutraal Oirschot.

En over wonen in Oirschot: we zien bouwen, bouwen, bouwen maar hoe kan het dan dat het aanbod aan betáálbare woningen krimpt? Vergeet deze coalitie te kijken naar de behoefte die er in de samenleving is? Sociaal Progressief Oirschot strijdt voor toename van het aantal sociale- en midden-huurwoningen. En reikt oplossingen aan. Zoals de inzet van koopgarantregelingen, de bouw van seniorenwoningen en tijdelijke woningbouw. Hiermee maken we wonen in Oirschot óók betaalbaar voor mensen die geen half miljoen of meer te besteden hebben aan een woning.

Wij kijken vooruit en blijven onze visie op sociaal beleid voor het voetlicht van dit college brengen, in de hoop dat zij hun blik verruimen naar álle inwoners van Oirschot, en niet alleen zorgen voor de happy-few met een goed gevulde portemonnee.

Pieter van Loon, fractievoorzitter Sociaal Progressief Oirschot

Ben jij bereid je in te spannen voor een socialer Oirschot? Heb jij suggesties? Je bent van harte welkom op onze maandelijkse fractievergadering. Stuur een mail naar sociaalprogressiefoirschot@outlook.com Of bel/app met 06 30 429 720.

Geef een reactie