De wooncrisis in Oirschot heeft een gezicht

Interview met een van de Oirschotse woningzoekenden

Laura van 27 wil graag verder met haar leven. Ze is een van de vele ondertekenaars van de petitie over de Wooncrisis van Luuk van Straten, rechts op de foto hierboven. Wij zijn benieuwd en hebben Laura gevraagd uit te leggen wat betaalbare woonruimte in Oirschot haar zou kunnen brengen. Vanwege haar sociale binding met Oirschot wil ze heel graag hier blijven wonen. Nu lijkt het er volgens Laura op of de gemeente de groep mensen met een uitkering vergeet.

Helaas bouwen ze hier te veel voor het hogere segment

Laura heeft de nodige moeilijkheden in haar jonge leven achter zich gelaten. Inmiddels werkt ze als vrijwilliger bij Wijzer. Ze begeleidt vrouwelijke nieuwkomers met inburgeren. Ze is een sociaal betrokken dame die houdt van een georganiseerde en gestructureerde aanpak. Ze hoort van anderen dat ze goed is in haar taken. Ze hoopt dat er op termijn een betaalde baan voor haar in het verschiet ligt. Ook voelt ze zich klaar voor een gezinnetje met haar vriend. Maar op dit moment kunnen ze niet eens samenwonen, de vriend heeft nog geen woonruimte en Laura zelf woont veel te klein in een wijk die eigenlijk op de nominatie stond om gesloopt te worden. Ze heeft haar uitgewoonde huisje met eigen middelen bewoonbaar gemaakt. En zou graag willen verhuizen maar er is geen aanbod van huizen tot aan de aftoppingsgrens van 619 euro.

Je mag wel tot 800 euro huren maar geen hypotheeklasten van 300 euro hebben

Laura voelt zich dan ook “economisch vastgezet”. Een huis kopen zou betaalbare maandlasten opleveren, maar geen enkele bank geeft haar een hypotheek. Haar inkomen gaat voor een groot deel op aan de hoge vaste lasten, dus het lukt haar niet te sparen voor een koopwoning.

Welke woonoplossingen ziet Laura nog meer zitten?

Een passend aanbod van goedkope koopwoningen. In Boxtel bijvoorbeeld staan precies dezelfde maisonette-woningen als waar Laura in woont. Die werden verkocht voor 150.000 euro. Ze droomt ervan samen met haar vriend een beneden- en bovenverdieping te kopen, een trap erin te laten maken en zo een volwaardig huis te bewonen.

Maar pas op met huurwoningen te verkopen want daarmee worden ze aan het huurwoningbestand onttrokken.

In dit verband noemt Laura de woningen in de Bovenwiel, rijtjeshuizen met een tuintje, geschikt voor starters en alleenstaanden. In 2010 was de huur daar 500 euro. Nu worden ze verkocht waarmee ze aan het huurwoningbestand onttrokken worden. En wordt er dan voldoende vervangends teruggebouwd? Laura ziet dat nog niet gebeuren.

We eindigen met de vraag aan Laura wat ze goed vindt gaan in Oirschot. Antwoord: er zijn hier veel leuke evenementen. Ja nu even niet dan door die Corona maar normaal gesproken wel. En ze is van mening dat de maatschappelijke hulpverlening de afgelopen 10 jaar vooruit is gegaan. Dus gemeente, zet ‘m op, tandje erbij om ook die wooncrisis de grond in te boren en woningzoekenden uit alle segmenten mee te nemen in beleid.

Geef een reactie