Corona bedreigt gezondheid en economie. Hoe zit het met de democratie?

Vertrouwen in de overheid is cruciaal in de Corona-crisis die wereldwijd woedt. Onze landelijke overheid scoort hier goed vanwege haar optreden, zowel qua beleid als de openheid over de achterliggende overwegingen. Zij is zichtbaar en komt betrouwbaar over.
Gelukkig lijkt de democratie bij ons nog goed te functioneren. We blijven in dit artikel dicht bij huis en stellen de vraag hoe zichtbaar en betrouwbaar onze eigen gemeentelijke overheid nu voor ons is.

De gemeente neemt, voor zover waarneembaar, ook in deze crisistijd haar taak serieus :

 1. geeft burgers het gevoel dat zij er voor hen is en bevordert gemeenschapszin
 2. informeert burgers over corona overheidsmaatregelen
 3. voert corona overheidsmaatregelen uit, zoals het tijdig uitkeren aan doelgroepen (ISD),
 4. handhaaft de RIVM richtlijnen en
 5. continueert taken en service, binnen de richtlijnen van het RIVM.

De rol van de raadsleden is om, namens de burgers, toe te zien of de gemeente haar taken goed uitvoert en terugkoppeling te geven indien er structureel gaten vallen. Controle is cruciaal voor het functioneren van een democratie. Ik vind dan ook dat de gemeente zich weer moet gaan verantwoorden in gemeenteraadsvergaderingen, hetzij live met inachtneming van de anderhalve meter richtlijn, hetzij digitaal. In omliggende gemeenten zien we hiervan goede en minder goede voorbeelden.

Er zijn immers vele belangrijke beslissingen te nemen. Zowel over lopende zaken, als over acute, zoals steun aan inwoners die dit nodig hebben en bezuinigingen op komende en lopende begrotingsposten die zich hiervoor lenen. Ik verwacht dat de gemeente niet alleen de raad, maar ook burgers binnenkort gaat informeren over deze acute maatregelen.

Beste lezer, ik ben benieuwd hoe jij dit ziet. Schroom niet je opmerkingen te maken, in de blog zelf of op Facebook of Twitter.

7 gedachtes over “Corona bedreigt gezondheid en economie. Hoe zit het met de democratie?

  1. Wat ik eigenlijk ermee wil zeggen is dat wij in een schijndemocratie leven, het lijkt of wij mee mogen praten maar dat is niet zo. Het rechtse front regeert. Recentelijk weer een huurverhoging gehad, van 18 euro Pm . Ons inkomen gaat niet omhoog en dat kan allemaal.
   En dit is eigenlijk nog peanuts in vergelijking met veel grotere ongelijkheid tussen rijk en arm. Dus je kan praten en zeggen wat je wil in een democratie maar het werkt niet.

   1. Beste Josephina,
    Ik lees teleurstelling en wellicht ook frustratie in jouw reacties. Je hebt ook beslist een punt als je -met veel anderen overigens- constateert dat de zwakkeren in onze maatschappij ook in deze C-crisis de hardste klappen krijgen. Dat voelt, nee ìs ook onrechtvaardig. En vandaar dat ook in de politiek diverse partijen zoals de PvdA, SP en Groen Links zich hard maken voor de belangen van de zwakkeren in onze maatschappij.
    Helaas betreur ik dat je zo negatief bent over onze democratie. Iemand heeft eens ooit gezegd: “Democratie is niet de beste regeringsvorm, maar wel de minst slechte!” En dat onderschrijf ik helemaal. Laten we dus ondanks alle onvolkomenheden van onze democratie, er toch heel zuinig mee omspringen. Want voordat je het weet hoor je bij een bepaalde groep (PVV en FvD bijv.) die alleen maar roeptoetert dat alles in ons land verkeerd is, maar er geen werkbaar alternatief voor in de plaats kunnen stellen. Er zit dus maar één ding op en dat is via democratische weg te proberen om het onrecht in de wereld om ons heen zoveel als mogelijk te bestrijden. Als je denkt dat zonder democratische middelen te moeten gaan doen, dan begeef je je op een hellend vlak. En de geschiedenis heeft daar vele slechte voorbeelden van.
    Dus, ik snap je gevoel van onmacht best, maar wees voorzichtig met wat je zegt. Voordat je het weet, gooi je namelijk het kind met het badwater weg.

   2. Josephina,
    dank voor je reactie.
    Op de eerste plaats voor het gebruik maken van dit forum, dat bedoeld is om iedereen een stem te geven. Sociaal Progressief Oirschot verwelkomt elke reactie en zal hier ook zo mogelijk iets mee doen.
    Op de tweede plaats omdat je je mening durft te geven over de gevolgen van corona voor de mensen die het niet breed hebben.
    Als ik kijk naar de landelijke politiek, dan zie ik momenteel een kabinet dat toch heel veel maatregelen treft, om niemand echt in de problemen te laten komen en zoveel mogelijk banen tracht te behouden. Wat niet wegneemt dat een democratische meerderheid in Nederland helaas onvoldoende oog heeft gehad in de afgelopen jaren voor kwetsbare groepen en beroepen die we nu essentieel zijn gaan noemen. Ik hoop dat de Corona crisis hier burgers van zal doordringen en dat dit een effect zal hebben op de politieke verhoudingen.
    Als lokale politieke partij gaan we de komende periode extra aandacht geven aan hoe de gemeente met de corona crisis omgaat. Tot nu toe l i j k t dit goed te gaan, maar daarvoor willen we wel graag weer, dat we kunnen controleren en voorstellen doen in de gemeenteraad.

    Ruud Merks

    Behalve in dit forum kun je ook reageren naar https://sociaalprogressiefoirschot.com/contact/
    of sociaalprogressiefoirschot@outlook.com

Geef een reactie