Best met Oirschot: wat vinden Oirschotse inwoners?

Gemeente Best

Het Eindhovens Dagblad houdt ons op de hoogte van de mogelijke verkering tussen Best en Oirschot. Sociaal Progressief Oirschot schreef eerder dat wij vinden dat onze gemeente de Oirschotse inwoners actief mee moet nemen en informeren. Voor nu praten wij de Oirschotse lezer graag even bij.

De volgende stappen staan op stapel:

 • in Best gaan ze vergelijkbaar onderzoek doen naar hoe toekomstbestendig de gemeente Best is, en welke voordelen het samengaan met Oirschot voor de Bestenaren heeft;
 • in beide gemeenteraden zijn werkgroepen in het leven geroepen die de eigen raad informeren over het besluitvormingsproces zodat de raad haar controlerende taak naar behoren kan uitvoeren.

In eerdere berichten in de krant was te lezen dat inwoners pas in de voorlaatste stap worden betrokken, wat ons betreft is dat veel te laat.

Sociaal Progressief Oirschot vindt dat inwoners en belangengroepen nu al geïnformeerd moeten worden door het college, maar ook geraadpleegd! Het zou zo maar kunnen dat daar hele goeie vragen en ideeën uit voortkomen. 

Wij zijn hier zelf al mee begonnen naar onze leden en andere belangstellenden. Aanwezigen waren voorzichtig positief over het samengaan, maar hadden vooral behoefte aan meer informatie over het hoe en waarom. Er kwamen goeie vragen, zoals ‘Blijven we een landelijke gemeente?’ En ‘Kunnen we ook verkering zoeken met de gemeentes rond het Groene Woud?’ De gemeente Best is in de zomer klaar met haar onderzoek. Tot die tijd praten wij alvast met Oirschotse inwoners om te horen welke zorgen en ideeën er leven.

Pieter van Loon, fractievoorzitter Sociaal Progressief Oirschot

Wil je meepraten en meer weten over dit onderwerp? Bel Pieter 06 30 429 720 of stuur een mail naar sociaalprogressiefoirschot@outlook.com

Een gedachte over “Best met Oirschot: wat vinden Oirschotse inwoners?

 1. Een mogelijke fusie tussen de gemeentes Oirschot en Best wordt nu vooral nog besproken door de gemeenteraadsleden en bestuurders van de beiden gemeentes. Dat moet in mijn ogen snel veel breder worden getrokken.

  Heel kort de punten die in mijn ogen erg belangrijk zijn:

  1. Onafhankelijke en degelijke informatie voor de inwoners over de voordelen en nadelen van een fusie.

  2. Democratie voorop en een volksraadpleging d.m.v. een bindend referendum over een mogelijke fusie.

  3. Alleen instemmen met een fusie als de voordelen opwegen tegen de nadelen en de mensen aan de onderkant van de maatschappij er op vooruit zullen gaan.

  4. Eis dat er ook in de Gemeente Oirschot een hoger percentage sociale huurwoningen komt.

Geef een reactie