Alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen welkom in Oirschot

serious ethnic girl with rope

Nederland repatrieerde de door Corona gestrande Nederlanders.
Wat een veilig gevoel gaf het mij, eind maart op fietsvakantie in Vietnam, dat je appjes krijgt van BZ. Omdat ik een Nederlands paspoort heb. Gelukkig kon ik op eigen kracht terugkomen. 

Wat een verschil met de vluchtelingen die op eigen kracht niet verder gekomen zijn dan de overvolle kampen in Griekenland.
Veelal Syriërs op de vlucht voor oorlogsgeweld. Voorstellingsvermogen schiet tekort om je het lot van de 5500 alleenstaande minderjarigen daar in te denken. En dat doe ik dan ook meestal maar niet.

Gelukkig zijn er actieve mensen, die zich het lot van deze kinderen aantrekken en petities starten om regeringen te bewegen deze kinderen op te nemen. En met succes! Twee Europese landen hebben al kinderen uit Griekenland opgehaald en 10 zijn dat van plan. Nederland nog niet. Maar dat kan nog veranderen. Als genoeg mensen in Oirschot van zich laten horen. Beter nog : Als gemeenten laten weten dat ze die handvol kinderen per gemeente er wel bij kunnen hebben. Dat zijn al 58 gemeenten and counting.Thea Cichy (Sociaal Progressief Oirschot) houdt dinsdagavond 30 juni een gloedvol betoog, waarin ze ook onze dorpsgenoot Kutebah die grote zorgen heeft over zijn minderjarige broer in kamp Moria noemt. VVD en CDA laten het over aan het oordeel van de Haagse politiek, waarbij de woordvoerder van het CDA (een ex vluchteling) nog wijst op de leeftijden van de kinderen die niet altijd eerlijk wordt opgegeven en op het risico van extremisten onder de kinderen . . .
Mevrouw Wemelsfelder (D66) doet daarop een beroep op het hart en anders wel het verstand van de aanwezige raadsleden die zelf ook allemaal kinderen hebben.
Om 22h45 wordt gestemd …..
10 stemmen voor (Sociaal Progressief Oirschot, D66, Dorpsvisie en DGM) en 7 tegen (VVD, CDA en DGM). De motie is : AANGENOMEN

Ik ben ZO trots op de gemeente Oirschot, die in meerderheid niet wegkijkt van kinderen in nood!

Ruud Merks
nieuwkomers.oirschot.org

5 gedachtes over “Alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen welkom in Oirschot

 1. De motie is aangenomen op 1 juli.
  Meer dan 50.000 Nederlanders roepen het kabinet in een petitie op 500 kinderen op te vangen. Meer dan 150 gemeenten en vijf provincies doen dezelfde oproep of zeggen bereid te zijn zelf kinderen op te vangen. Honderden prominente (oud-)politici, geestelijk leiders, bekende Nederlanders en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog onder moesten duiken zetten deze oproep kracht bij.
  https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/massale-oproep-aan-kabinet-voor-opvang-vluchtelingkinderen-uit-griekenland

  Op 3 juli stemt het parlement in overweldigende meerderheid tegen het opnemen van de kinderen (48 voor 97 tegen). Alle enerzijds – anderzijds praters voor altijd ontmaskerd. . . https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/teleurstelling-en-onbegrip-over-verworpen-kamermotie-vluchtelingenkinderen

  Check hier hoe jouw vertegenwoordiger in het parlement heeft gestemd :
  https://www.facebook.com/groups/NieuwkomersOirschot/permalink/992152254538736/?__cft__%5B0%5D=AZWsYmx52rlxjFjjN0btAk9aSwqvxgqpSuA27Yw3yDcjFmlmpKxOfhtB1j5OGZDGm3e_XQ3pX7CfZOIpv5Q1pt410AcT9ZnMRIxzZFmdDdtcsbpZTwFd3HE_YOM5Xa0NvzMSi-zg7YA7iYq9y-5qf8L2d8JU1tSLhmZfku6tbF5YwQ8JzWXuEcBLiF7wIdOy-0o&__tn__=%2CO%2CP-R

Geef een reactie