Afval scheiden: feiten en fabels

Oirschot kliko afval

Iedereen kent wel de verhalen van de buurman van een neef en daar weer de zwager van, die met eigen ogen heeft gezien dat ze het afval na inzameling toch weer allemaal bij elkaar gooien en dan verbranden.

De werkelijkheid is gelukkig anders: Op dit moment is slechts 13% van het afval onbruikbaar (en wordt dus wél verbrand) en het plan is om dit stapsgewijs terug te brengen naar 5%. Een gemeente als Reusel laat zien dat dit haalbaar is en kan.

Lees ook het artikel in het Eindhovens Dagblad, met fabels en feiten over afval scheiden: https://www.ed.nl/brabant/afvalscheiden-helpt-echt-feiten-en-fabels-over-scheiden~aba393fd/

Afval is wellicht ook niet het juiste woord, want veel van het materiaal kan worden herbruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dat is geen ‘links verhaal’, maar een verhaal van ‘meer efficiëntie’. Bronnen raken op, dus er is weinig andere keus.

Sociaal Progressief Oirschot heeft er voor gepleit om eventuele nieuwe maatregelen niet over de mensen uit te strooien, maar om deze in samenwerking met onze inwoners uit te gaan rollen. We willen niet een situatie zoals in Best.

Wil ik positief afsluiten door iedereen die het afval dagelijks scheidt hartelijk te bedanken voor hun inzet; samen maken we de wereld een beetje mooier!

Geef een reactie